Resultaten

Het Adopteer een Geit project loopt goed in Uganda. Sinds het project in 2012 startte binnen PEFO zijn er 210 tienermoeders die een geit hebben gekregen. We willen natuurlijk allemaal wel eens weten hoe het deze meisjes vergaan is? Hoe gaat het nu met ze? Wat doen ze? (Hoe) heeft de geit en het project eromheen hen geholpen? Tijd om eens de balans op te maken:

Start PEFO startte het adopter een geit project in 2012. Het had als doel om de kloof tussen de tienermoeders en hun ouders te overbruggen en om de meisjes economisch ‘sterker’ te maken door hen een vrouwtjes geit te geven en hen te trainen in (o.a.) het maken van kleding. De pilot bereikte een groep van 30 tienermoeders die allemaal een vrouwtjes geit ontvingen om daarmee voor zichzelf en hun kinderen in hun onderhoud te kunnen voorzien. In September 2015 was het aantal tienermoeders dat meedeed aan het project en een geit had ontvangen, toegenomen tot 210! Er waren 7 groepen van tiermoeders met elk 30 leden.

De geiten Vandaag de dag zijn er 335 geiten in het gebied (163 moedergeiten + 172 kleintjes). Dit aantal bevat uiteraard niet de geiten die verkocht zijn voor geld of omgeruild voor iets anders. Het bevat ook niet de geiten die weer teruggegeven zijn aan het project. Van de 210 moedergeiten stierven er 47 voordat ze een kleintje achterlieten, vandaar het aantal van 163 overgebleven moedergeiten. Helaas is het de tienermoeders die een geit ontvingen dat het niet haalde, niet gelukt om een nieuwe geit aan te schaffen. 103 kleintjes zijn teruggegeven aan PEFO. PEFO heeft deze teruggeven geiten omgeruild voor vee; 1 stier en 2 koeien. In de PEFO kraal zijn nu 5 kleintjes. De reden om de geiten ‘om te zetten’ in koeien is om mogelijk in de toekomst ook koeien uit te kunnen geven aan mensen die in staat zijn om een koe te kunnen onderhouden.

De tienermoeders Naast het krijgen van een geit heeft het project de tienermoeders meer opgebracht. Zo zijn sommige tienermoeders weer terug naar school gegaan en hebben ze hun opleiding af kunnen ronden. In totaal zijn 83 tienermoeders teruggekeerd naar school. Van hen volgden 27 een beroepsopleiding tot kapster of in de catering en 45 van hen volgden binnen PEFO een training in het naaien van kleding en het houden van legkippen. De counselling die de moeders krijgen als ze meedoen aan het Adopteer een Geit project heeft enorm bijgedragen aan het motiveren van de moeders om weer terug te gaan naar school. De geiten die aan de tienermoeders gegeven zijn, leverden in veel gevallen meer op dan alleen de geitenmelk! Bij veel tienermoeders heeft de geit hen een goede bron van inkomsten opgeleverd. Bijvoorbeeld door de geiten te verkopen en van de opbrengst een eigen naaimachine aan te schaffen. Anderen gebruikten de inkomsten van de verkoop van een geit om bij te dragen aan hun schoolgeld. Hieronde een overzicht van de tienermoeders voor wie de geit iets anders opleverde:

  • 7 van hen kochten er naaimachines van
  • 1 van hen besteedde het geld aan het kopen van een stuk land
  • 1 van hen verkocht de geiten om haar moeder te helpen dakplaten voor hun huis te kopen
  • 2 van hen verruilden de geiten voor varkens (die meer waard zijn)
  • 1 van hen startte een winkelstalletje met tweedehands kleding
  • 30 van hen keerden terug naar school en verkopen 1 geit per jaar om hun schoolgeld bij elkaar te krijgen

Het is heel mooi en bijzonder dat dit hen gelukt is, want over het algemeen is het voor de tienermoeders al een hele klus om elke dag weer rond te kunnen komen en voor zichzelf en hun kind(eren) te zorgen.

Conclusie: Het Adopteer een Geit project heeft bewezen een grote positieve verandering aan te brengen in de levens van verschillende tienermoeders in Oost Uganda (Busia district). Meer dan 80 tienermeiden zijn weer teruggegaan naar school, voornamelijk beroepsopleidingen, waar ze ook al een diploma voor hebben behaald. Toch is de impact van het tienermoederschap hoog in de dorpen. Voor veel van hen is het erg moeilijk om na de training daadwerkelijk iets (een kleine onderneming) te starten. Voor anderen is het moeilijk om helemaal terug te keren naar school, omdat ze thuis ook veel verantwoordelijkheden hebben (de zorg voor hun kind(eren). Dat is waarom PEFO nog steeds op zoek is naar meer ondersteuning om al deze tienermoeders een betekenisvol leven te laten leiden met hun kinderen.