Werkwijze

Steun aan tienermeiden

Adopteer een Geit steunt tienermeiden in Oeganda die niet meer naar school kunnen gaan omdat ze een kind hebben en alleenstaand zijn. Vooral deze groep jongeren heeft weinig kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen en voor zichzelf te zorgen. Juist omdat ze niet meer naar school gaan, wordt hun kans om zich verder te ontwikkelen een stuk kleiner. Ook zijn ze als ongehuwde moeder soms niet meer welkom bij de ouders, die het afkeuren dat een meisje ongetrouwd zwanger is.

Tienermeisje uit een meidengroep

Adopteer een geit

Donateurs kunnen een geit adopteren, die naar een tienermoeder gaat en waar zij verantwoordelijk voor is. De geit geeft ongeveer een halve liter melk per dag, waar ze zichzelf en haar kind mee kan voeden. Wanneer er jonge geiten worden geboren, is het de bedoeling dat de eerste geit aan het project wordt teruggegeven en een ander meisje een geit kan krijgen. Daarna mag het meisje zelf de nieuwgeboren geitjes of bokjes houden, wat haar inkomsten kan geven.

Emancipatie tienermeiden

Maar de geit is geen doel op zich. Het geitenproject is ook een middel om deze jonge vrouwen bij elkaar te brengen in groepen van ongeveer 20 personen. Het idee is dat de nieuwe deelnemers kunnen leren van de meiden die al een tijd meedoen. De tienermoeders krijgen voorlichting over de verzorging van een geit, maar ook over andere onderwerpen, zoals life skills, hygiëne, AIDS, zwangerschap en seksualiteit.

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten wordt informatie gegeven en vinden de jonge vrouwen steun en vriendschap bij elkaar. Deze groepen vormen een plek waar souvenirs worden gemaakt, waar les wordt gegeven in lezen en schrijven, en waar jonge vrouwen, wanneer nodig, persoonlijke steun en counseling krijgen. Ook wordt via de groepen contact gezocht met de ouders met de meisjes en hun ouders gepraat om te kijken of het meisje weer terug kan naar school. Elke groep wordt ondersteund door een vrijwilliger uit de gemeenschap.